Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Доста авангардно предложение". Главчев сам се номинира и за външен министър


Димитър Главчев
Димитър Главчев

Служебният премиер Димитър Главчев е предложил на президента Румен Радев да издаде свой указ, с който да му повери и поста на външен министър на мястото на настоящия служебен ръководител на Външно Стефан Димитров. Това обяви пред медиите в събота самият Главчев.

Малко по-късно в събота Радев определи тази идея като "доста авангардно предложение" и каза, че е посъветвал премиера "да проучи малко повече нещата" и да обсъдят темата в понеделник. Президентът декларира, че в крайна сметка ще назначи със свой указ този, който му предложи премиерът.

Размяната на реплики между двамата става на фона на искането на Главчев от последните дни Димитров да бъде освободен от поста. Премиерът предложи на негово място депутата и зам.-председател на ГЕРБ Даниел Митов, но Радев отказа да издаде указ за назначаването му. Аргументът му е, че политическата обвързаност на Митов ще постави под въпрос честността на изборите в чужбина, които се организират от Външно.

Главчев и Радев проведоха среща в петък, след която премиерът каза, че не са успели да постигнат съгласие. По-късно същия ден Главчев каза пред БНР, че няма да предлага друг номинира друг кандидат за външен министър на мястото на Димитров. Освен смяна на външния министър, той поиска в началото на седмицата да бъде сменен и земеделският министър Кирил Вътев.

Това предизвика обвинения от няколко политически партии, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов контролира служебното правителство, тъй като той също поиска смяна на външния министър. Борисов отрече да влияе на действията на Главчев с обяснението, че просто е станало съвпадение.

"Ако президентът Радев издаде указ [за освобождаване на Стефан Димитров], аз ще нося политическа отговорност и за Външно министерство", каза служебният премиер в събота пред Атомната електроцентрала "Козлудуй", където се очаква първата доставка на ядрено гориво от компанията "Уестингхаус".

На въпрос кога очаква отговор от Радев, Главчев каза, че "сега вече всички очакваме" и добави, че не знае кога президентът ще реагира на предложението му.

"Доверието е като душата - веднъж напусне ли, няма връщане", каза още премиерът в отговор на въпрос дали е загубил доверие във външния министър Димитров.

На този фон Радев отхвърля като спекулации политическите упреци, че се опитва да запази поста на Димитров. В събота той няколко пъти декларира, че ще се съобрази с волята на Главчев и ще издаде указ за смяна на посочените от него министри, когато получи конкретни предложения.

Президентът уточни, че е поискал от премиера това да се случи с един общ указ - и за Външно, и за земеделското министерство, защото иначе изглежда несериозно да се сменят толкова често минситри, утвърдени преди седмица.

Преди ден бившият министър-председател Николай Денков изрази притеснения пред Свободна Европа, че настоящият ръководител на Външно може да служи като проводник на проруски интереси.

За позициите на Димитров не се знае много. Той е дипломат от кариерата и досега е заемал поста извънреден посланик на България в Черна гора. Той е брат на Георги Димитров, който дълги години заемаше високи дипломатически позиции. Георги Димитров беше огласен и като сътрудник на бившата Държавна сигурност. В периода 2002-2005 г. беше външнополитически съветник на тогавашния президент Георги Първанов.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG