Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Влошаване на ситуацията". ЕС обмисля санкции срещу Грузия заради закона за "чуждестранните агенти"


Кадър от един от многохилядните протести срещу закона за „чуждестранните агенти“ в Грузия, 28 май 2024 г. „Руският закон“, както го наричат противниците му, беше приет от парламента въпреки недоволството на гражданското общество.
Кадър от един от многохилядните протести срещу закона за „чуждестранните агенти“ в Грузия, 28 май 2024 г. „Руският закон“, както го наричат противниците му, беше приет от парламента въпреки недоволството на гражданското общество.

Европейският съюз (ЕС) обмисля възможността да наложи визови изисквания на грузинците в отговор на критикувания закон за „чуждестранните агенти“, приет от грузинския парламент. Това стана ясно от изтекъл документ на ЕС, предаде грузинската служба на Свободна Европа.

Новината идва седмица след като САЩ санкционираха депутати от управляващата партия в Грузия - „Грузинска мечта“, заради приемането на законодателството.

Това се случва и няколко седмици след като в края на май парламентът на Грузия окончателно одобри спорния закон. Той предвижда всички организации, които получават повече от 20% от финансирането си от чужбина, да бъдат задължени да се регистрират като „агенти на чуждо влияние“.

Десетки хиляди грузинци протестираха срещу предложения закон. Противниците му го нарекоха „руски“, тъй като в Русия е в сила подобно законодателство, което потиска опизицията и свободата на словото.

Международната общност също изрази несъгласието си със закона за „чуждестранните агенти“. Европейският съюз, към който Грузия се стреми да се присъедини, каза, че „съжалява дълбоко“ за решението на грузинския парламент, което противоречи на основните принципи на ЕС.

Държавният департамент на САЩ също осъди законодателството.

Сега изтеклият от ЕС документ показва, че има възможност да се преустанови безвизовият режим на ЕС за Грузия. Той важи от 2017 г. и позволява на грузински граждани да пътуват краткосрочно в ЕС, без да си издават виза.

Европейската комисия (ЕК) първоначално ще разгледа възможността визовите правила да се върнат само за грузинските държавни служители и дипломатите. Това ще се случи по-късно през тази година, преди следващите парламентарни избори в Грузия, които ще се проведат през октомври.

В случай на „по-нататъшно влошаване на ситуацията“ - например чрез „използване на насилие срещу протестиращите“ или „сериозни нарушения в изборния процес“, документът предлага налагането на визови правила да засегне всички грузински граждани.

В изтеклия документ се съдържат и препоръки за санкции над висши грузински държавни служители, както и за прекратяване на европейската финансова помощ за Грузия.

Грузинската служба на Свободна Европа не успя да се свърже със служители на грузинското правителство за коментар по темата.

Опит за приемане на закон за „чуждестранните агенти“ в Грузия имаше още миналата година. Парламентът обаче го отхвърли през март 2023 г. заради масовите граждански протести против предложението.

Въпреки че подобни протести имаше и при второто обсъждане на закона през 2024 г., предложението беше прието.

Нарушенията на новия закон в Грузия могат да доведат до глоби в размер на над 9000 долара.

В Русия подобен закон е първоначално приет още през 2012 г., а в годините след това постепенно е разширен с допълнителни ограничения. Законодателството засяга граждански групи, правозащитни и медийни организации и принуди много активисти и журналисти да напуснат страната.

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG