Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Пеевски сложи Калин Стоянов за водач на листа. МВР си затвори очите за домашното насилие


Калин Стоянов в последния си ден като министър на вътрешните работи в служебното правителство, 27 август 2024 г.
Калин Стоянов в последния си ден като министър на вътрешните работи в служебното правителство, 27 август 2024 г.

Най-важното тази сутрин:

  • Калин Стоянов влиза в листите на Пеевски
  • Полицията си затваря очите за домашното насилие
  • Русия кани “пострадали от неолиберални нагласи”

Делян Пеевски ще бъде водач на листите в Благоевград и Хасково на ръководената от него фракция на ДПС на изборите на 27 октомври.

Бившият вътрешен министър Калин Стоянов ще води листата на ДПС-Ново начало на Пеевски в област София. Стоянов беше обвиняван във връзки с Пеевски по времето, когато беше министър, но отричаше.

Фракцията на ДПС около почетния председател Ахмед Доган обвини фракцията на Пеевски, че използва държавните институции, за да оказва натиск и да сплашва членове на движението преди изборите.

Самият Доган каза, че Пеевски “застрашава демокрацията” и добави, че го е срам от “действията на това момче”. Доган беше този, който предложи Пеевски за председател на ДПС.

Пеевски е санкциониран от САЩ за корупция, но оспорва пред американски съд решението. Според нов документ по делото, цитиран от “Дневник”, адвокатите на Пеевски не оспорват твърдението, че е корумпиран, а казват, че не е бил държавен служител по времето, когато са му наложени санкции.

Къде живее Пеевски? Самият той не казва. Но Генка Шикерова откри поне пет имота, за които има информация или се предполага, че са били обитавани от политика. Ако нямате много време, в това кратко видео е най-важното.

ГЕРБ също обяви водачите на листите си за предстоящите избори. Бойко Борисов ще води листите в град Пловдив и в 25-и избирателен район в София.

Слави Трифонов ще води две от листите на ИТН - в 25-и район в София и в Плевен.

Полицията си затваря очите за домашното насилие

Жена от Челопеч е пребита от мъжа си, а полицаи два пъти идват и си тръгват, без да арестуват насилника. Случаят на Роза, която е със счупени ръце и изваден яйчник след побоя, е от средата на август. Едва след като Нова телевизия разказа историята ѝ, МВР съобщи, че ще направи проверка на действията на полицаите.

В Хърватия случай на насилие над жена изкара хората на протест. Става дума за гинеколог, обвинен и признат за виновен на първа инстанция, че е изнасилил своя пациентка. Въпреки присъдата той е оставен на работа и продължава да преглежда жени.

Абдулрахман ал-Халиди от години се бори да не бъде върнат в родината си Саудитска Арабия, където в най-добрия случай го очаква затвор. Сега той е в гладна стачка, а България все така не му дава убежище. Павела Костова разказва тази история.

Израел и Хизбула си разменят удари

Израел и шиитската групировка Хизбула, чието военно крило е обявено за терористична организация от ЕС, си размениха въздушни удари. Израелската армия съобщи, че е поразила стотици цели в Ливан и е убила високопоставен командир на Хизбула. Групировката каза, че е изстреляла над 100 ракети срещу територията на Израел.

По-рано хиляди пейджъри, използвани от Хизбула, избухнаха в Ливан и Сирия. Лидерът на групировката Хасан Насрала нарече това “обявяване на война от страна на Израел”.

Все още няма отговор кой е доставил пейджърите на Хизбула, но в историята се появи и българска следа, след като унгарско издание съобщи за българска фирма във веригата.

Външното министерство възрази пред посланика на Унгария срещу намесването на България. Българските власти твърдят, че такива пейджъри не са минавали през страната. Но в същото време казват, че “парични потоци” са преминавали през българска фирма.

Ако се чудите какво значи всичко това, тук са събрани отговори на въпросите за българската фирма и нейната роля.

Русия кани “пострадали от неолиберални нагласи”

Русия е загубила запас от боеприпаси за два месеца, след като Украйна унищожи оръжеен склад в Тверска област. Сателитни снимки показват мащаба на разрушението.

Руски въздушен удар порази дом за възрастни хора в украинския град Суми. Съобщава се за поне една жертва и 13 ранени. Москва твърди, че не атакува цивилни цели в Украйна.

Новината, че ръководеният от Кристалина Георгиева МВФ иска да се върне в Русия, възмути държави от ЕС. Острата реакция доведе до “замразяване” на плановете, но не е ясно докога. Част от опасенията са, че Москва ще ползва МВФ за пропаганда.

Може да ви звучи като шега, но не е. Москва даде възможност на граждани на България и още 46 страни да получат право да пребивават в Русия, ако са “пострадали от неолиберални нагласи” в своите страни.

И три препоръки

Мислите ли, че фалшивата информация е създадена в интернет? Помислете пак. Диляна Теохарова разказва за една изложба, която показва лъжи, тиражирани от хилядолетия. Сред авторите им са римски император, средновековен свещеник, съветски диктатор.

Той е един от най-успешните актьори и е избиран за най-сексапилен мъж на планетата. Но в същото време обикаля едни от най-бедните места по света, за да разказва за проблемите на хората там. Джордж Клуни е човек на деня.

Не пропускайте и това видео, което показва как жени от Киргизстан изработват ръчно вълнени килими и после ги продават в интернет.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Елица Симеонова

Форум

XS
SM
MD
LG