Връзки за достъпност

Извънредни новини

Двама от ДПС и един от ГЕРБ отказват да бъдат евродепутати


Джевдет Чакъров, Искра Михайлова-Копарова и Росен Желязков
Джевдет Чакъров, Искра Михайлова-Копарова и Росен Желязков

Трима кандидати за евродепутати се отказват от места в Европейския парламент (ЕП), съобщи ЦИК в сряда вечерта.

Това са съпредседателят на ДПС Джевдет Чакъров, Искра Михайлова-Копарова, също от ДПС, и Росен Желязков от ГЕРБ-СДС.

Това стана ясно дни след евровота в неделя, който се проведе заедно с изборите за Народно събрание.

България има общо 17 мандата е Европейския парламент. Според резултатите от неделя ГЕРБ-СДС ще има петима, ДПС, „Продължаваме промяната - Демократична България” (ПП-ДБ) и “Възраждане” ще имат по трима, БСП - двама и “Има такъв народ” - един.

Росен Желязков беше водач на евролистата на ГЕРБ-СДС и получи най-много преференции сред българските кандидати на евровота след Петър Волгин от Възраждане.

Следващите петима в листата на ГЕРБ са Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Емил Радев, Ева Майдел и Илия Лазаров.

Чакъров беше водач в листата на ДПС в изборите за представители на България в Европейския парламент, а Искра Михайлова беше трета.

След отказването им на тяхно място могат да влязат четвъртият и петият в листата - Танер Кабилов и бившата журналистка Елена Йончева. Досега тя беше евродепутат от квотата на БСП. Втори в листата е досегашният евродепутат от ДПС Илхан Кючюк.

В ПП-ДБ за момента няма оттеглили се, като тримата вероятни евродепутати от коалицията за момента са водачът в листата Никола Минчев, както и Радан Кънев и Христо Петров, които се изтеглиха по-напред благодарение на преференциален вот.

Другите двама кандидати от "Възраждане" освен Волгин, които могат да влязат в европарламента, са Станислав Стоянов и Рада Лайкова.

Двамата вероятни евродепутати от БСП са водещият в листата Кристиан Вигенин и Цветелина Пенкова, която изпревари по преференции втория поставен Румен Гечев. Евродепутатът от ИТН ще бъде Ивайло Вълчев.

ЦИК съобщи, че ще обяви официално имената на евродепутатите от България най-късно в петък.

Това са четвъртите европейски избори в България от присъединяването ѝ към Европейския съюз през 2007 г. насам. Националният вот е шестият парламентарен в последните три години. Според изчисленията "Алфа рисърч" ГЕРБ-СДС се очаква да има общо 68 депутати в НС, ДПС ще има 45, ПП-ДБ - 40, "Възраждане" - 38, БСП - 19, ИТН - 17 и "Величие" - 13.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG