Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Денков обвини Борисов и Пеевски за падането на кабинета. Замита ли се случаят “Боташ”?


Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов

Добро утро. Най-важното днес:

  • Главчев ще убеждава Радев за министрите
  • Депутатите все пак избраха ваканцията
  • Рекордът на Миколас Алекна

Днес се очаква среща между президента Румен Радев и служебния премиер Димитър Главчев. Радев отказа да назначи двете нови предложения за външен и земеделски министър. Главчев, Бойко Борисов и Делян Пеевски призоваха президента да изпълни задължението си и да не бави назначенията.

Това се случва в момента, когато през държавните институции минава „метлата“ на новото служебно правителство. В рамките само на седмица то уволни много хора на важни позиции - уволняват се хора, свързани с ПП-ДБ, и се назначават такива, свързани с ГЕРБ, ДПС и Радев.

В парламента се появи въпросът дали няма опит за прикриване на проверката на договора между "Булгаргаз" и турската "Боташ". Причината е, че председателят на временната комисия Жечо Станков от ГЕРБ отказва да внесе доклада в пленарната зала. Затова ПП-ДБ настояват за извънредно заседание по темата.

Депутатите решиха да излязат във ваканция един месец преди изборите. Това се случва въпреки че същите депутати промениха конституцията и решиха парламентът да не се разпуска при служебно правителство.

Николай Денков пред Свободна Европа

Бившият премиер Николай Денков обвини Борисов и Пеевски за падането на правителството, защото са решили “да дръпнат ръчната спирачка” на реформите. Денков гостува на Генка Шикерова в Студио България на Свободна Европа и отговори на въпросите защо падна предишното правителство, какво е да управляваш заедно с Борисов и Пеевски и какво ще предложи “Продължаваме промяната - Демократична България” на избирателите си този път. Абонирайте се за канала ни в YouTube, за да гледате още много интересни разговори. Можете и да слушате интервюто в Spotify.

Бившата директорка на митниците Петя Банкова остава окончателно в следствения арест заедно със Стефан Димитров, с когото са обвинени за участие в престъпна група за контрабанда.

МВР представи на депутатите справка, според която обвинените Марин и Стефан Димитрови са влизали 10 пъти в МВР при министър Бойко Рашков. Самият Рашков казва, че те са идвали да дават показания срещу Бойко Борисов.

Журналистка в руски затвор

Близо 25 години Алсу Курмашева работи като журналистка в татаро-башкирската служба на Радио Свободна Европа. Преди шест месеца "в един миг това се превърна в престъпление". От половин година Алсу е в руски затвор. Научете защо.

Войната на Русия

Премиерът на Украйна Денис Шмигал каза, че ако Украйна загуби конфликта с Русия, има опасност от "Трета световна война". Това стана дни преди предстоящото гласуване в САЩ на нов дългоочакван пакет военна помощ за Украйна, който предвижда близо 61 млрд. долара.

Президентът Володимир Зеленски каза, че украинската армия е атакувала голямо руско летище на незаконно анексирания от Русия полуостров Крим

Германия арестува двама души, които имат германско и руско гражданство, по подозрение, че са подготвяли саботажи срещу военната подкрепа за Украйна.

Иран срещу Израел

Иран предприе безпрецедентна атака срещу Израел. Все още не е ясно какъв ще бъде отговорът на Тел Авив. Научете как изглежда "кошмарният сценарий" и какви са рисковете от ескалация между Израел и Иран.

Двете държави не винаги са били смъртни врагове. Допреди 45 години те са дори съюзници. Намерете още 2 минути днес, за да гледате това видео - то показва накратко каква е историята между Иран и Израел.

Последвайте ни във Viber, за да получавате директно на телефона си всяка важна новина.

Човек на деня

Преди дни един 21-годишен литовец счупи най-стария световен рекорд за мъже в леката атлетика. С това дискохвъргачът Миколас Алекна измести от ранглистата баща си - двукратен олимпийски и световен шампион. Миколас е Човек на деня на Свободна Европа.

Можехте да прочетете всичко това преди всички останали - абонирайте се за бюлетина "3 минути" и ще го получавате рано сутрин в пощата си.

Хубав ден,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Форум

XS
SM
MD
LG