Връзки за достъпност

Извънредни новини

Даниел Радклиф, който търси себе си отвъд образа на Хари Потър


Даниел Радклиф позира с наградата си "Тони" за най-добро изпълнение на главна мъжка роля в мюзикъла Merrily We Roll Along.
Даниел Радклиф позира с наградата си "Тони" за най-добро изпълнение на главна мъжка роля в мюзикъла Merrily We Roll Along.

Независимо дали сте гледали "Хари Потър", или не, името на Даниел Радклиф със сигурност ви звучи познато. За разлика от магьосника обаче, актьорът е съвсем реален и не спира да търси предизвикателства. Той вече е носител на награда "Тони", най-престижното отличие в театъра.

Започва да играе, когато е на шест години. Първата му роля е в училищна пиеса. Успехът не закъснява и когато е на дванайсет години излиза първият филм за Хари Потър с негово участие. Той обаче намира себе си и отвъд тази роля. Сега той се отличава с това, че търси нетрадиционнoто в театъра и киното.

На 77-ите годишни награди "Тони", които се смятат за най-високото признание в областта на театралното изкуство, Даниел Радклиф беше отличен за най-добро изпълнение на главна мъжка роля в мюзикъла Merrily We Roll Along. Тази постановка започна през октомври 2023 г. и продължава до юли тази година. Това е първата номинация за "Тони" на Радклиф.

"Когато завърших ["Хари Потър"], нямах представа каква ще бъде кариерата ми. Вече бях започнал да се занимавам с някои сценични дейности, но изобщо не знаех какво ме очаква в бъдеще", казва той, цитиран от Vanity Fair.

Даниел Радклиф е роден на 23 юли 1989 г. в Лондон, Великобритания. Започва актьорската си кариера с училищна пиеса. Само на 10-годишна възраст вече печели роли в телевизията. През 1999 г. изиграва малкия Дейвид Копърфийлд в едноименния минисериал.

Две години по-късно Радклиф се появява във филма "Шивачът от Панама", а малко след това идва и големият му пробив с филмите от поредицата на Джей Кей Роулинг за Хари Потър.

"Бях в банята, а баща ми се втурна и каза: "Познай кой искат да играе Хари Потър?!" И аз се разплаках. Вероятно това беше най-хубавият момент в живота ми", казва Радклиф, цитиран от кино платформата iMDB.

Първият филм от поредицата - "Хари Потър и философският камък", излиза през 2001 г. и постига голям успех. Следват "Хари Потър и стаята на тайните" (2002) г., "Хари Потър и затворникът от Азкабан" (2004), "Хари Потър и огненият бокал" (2005), "Хари Потър и Орденът на феникса" (2007), "Хари Потър и нечистокръвният принц" (2009), "Хари Потър и даровете на смъртта": Част 1 (2010) и "Хари Потър и даровете на смъртта: Част 2 (2011).

Актьорите Рупърт Гринт, Даниел Радклиф и Ема Уотсън пристигат за премиерата на филма "Хари Потър и даровете на смъртта": Част 2" в Ню Йорк.
Актьорите Рупърт Гринт, Даниел Радклиф и Ема Уотсън пристигат за премиерата на филма "Хари Потър и даровете на смъртта": Част 2" в Ню Йорк.

Въпреки че много хора свързват Радклиф само с ролята му на Потър, актьорът търси себе си отвъд тази роля.

"Хората винаги ще помнят Хари, но мисля, че ако работя достатъчно усърдно, ще има и други роли, които ще останат в съзнанието им", казва той.

През 2011 г. в продължение на десет месеца Радклиф участва в бродуейския мюзикъл "Как да успеем в бизнеса, без да се опитваме". През следващата година се снима в хорър/трилъра "Жената в черно", а след това и в телевизионния минисериал "Записки на младия лекар", базиран на сборника с разкази на известния руски писател Михаил Булгаков.

През 2016 г. излиза комедията Swiss army man. В нея Радклиф е в ролята на мъж, който попада на безлюден остров и се сприятелява с тялото на мъртвец. След това той се снима в приключенския филм Na Selva, който разказва историята на мъж, който се опитва да оцелее в джунглата на Амазонка след инцидент по време на рафтинг.

"Бих обмислил да участвам във всяка роля, стига сценарият да е добър и филмът да има интересен режисьор", казва Радклиф.

През 2022 г. излиза комедията "Изгубеният град" с негово участие, където си партнира със Сандра Бълок и Чанинг Тейтъм.

Същата година се появява и сатиричният биографичен филм Weird: The Al Yankovic Story за музиканта Ал Янкович. Ролята носи на Радклиф номинации за наградите "Еми" и "БАФТА" за най-добър актьор.

Извън киното и телевизията Радклиф има и сценични участия. Още през 2008 г. той дебютира на Бродуей. Според него "сцената е много по-плашеща от камерите, защото можеш да сгрешиш и няма втори дубъл".

  • 16x9 Image

    Павела Костова

    Павела Костова е журналистка в Свободна Европа от 2023 година. Завършила е бакалавърска степен "Журналистика" в Новия български университет. 

Форум

XS
SM
MD
LG