Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Частица от сърцето си". Борислав Славов, който превръща музиката на видеоигрите в изкуство


Борислав Славов на наградите БАФТА за видеоигри
Борислав Славов на наградите БАФТА за видеоигри

Завършва "Информационни технологии", но истинската му любов остават музиката и видеоигрите. Композира саундтрака на успешната "Baldur's Gate 3". В началото на този месец спечели престижната награда БАФТА. Той е Борислав Славов и е Човек на деня на Свободна Европа.

Той смята, че музиката на видеоигрите е истинска форма на изкуство. Българският композитор Борислав Славов спечели престижната награда от Британската академия за филмово и телевизионно изкуство (БАФТА) в категорията за най-добра музика към видеоигра.

Славов е композитор на музиката в "Baldur's Gate 3", която спечели и наградата за най-добра игра на годината.

"Ако някой преди 20 години ми беше казал, че ще съм тук с вас - нямаше да повярвам. Благодаря на БАФТА за това, че направи музиката на видеоигрите самостоятелно изкуство", каза Славов по време на церемонията по награждаване.

БАФТА вече 20 години дава награди и за постижения в гейминг индустрията, като признава видеоигрите за модерна форма на изкуство.

Славов завършва специалност "Информационни технологии" в Софийския университет. След това работи в една от най-големите софтуерни компании в България. Страстта към музиката и видеоигрите обаче взимат превес в професионалния му път.

Българската "Knights of Honor" е първата игра, върху която той работи като композитор.

В хода на своята кариера той работи и по "Divinity", "Crysis" и "Ryse: Son of Rome". Той е и музикален директор на независимото белгийско студио "Larian Studios", под чиято шапка е направена "Baldur's Gate 3".

"Вярвам, че ако не оставяме частица от сърцето си в музиката, хората няма да могат да ѝ се насладят", казва той.

"Baldur's Gate 3" е базирана на ролевата игра "Dungeons & Dragons". Освен за най-добра музика тя спечели призове и в четири други категории. Това са най-добра игра, най-добър наратив, най-добра поддържаща мъжка роля и наградата на публиката.

Славов казва, че едно от най-големите му вдъхновения, е Ханс Цимер. Той е написал музиката към филми като "Интерстелар", "Дюн", "Карибски пирати" и други. През 2011 г. двамата работят заедно по саундтрака към шутър играта "Crysis 2".

"Музиката трябва да бъде силно въздействаща, но и така написана, че да отговори адаптивно на всяко решение и действие на тези, които играят", казва той в интервю за Капитал.

Музиката в "Baldur's Gate 3" е композирана от изцяло български екип. Освен Славов по нея работят композиторът и аранжор Виктор Стоянов и оркестраторът Георги Андреев. Гласовете са на Мария Анастасова, Илона Иванова и Мария Ангелова.

"За пръв път българска гейм музика стъпва на най-високото световно стъпало и открива път за нови успехи на професионалистите, работещи в сферата", казва Стоянов.

През 2023 г. бяха закрити хиляди работни места в сферата на видеоигрите. Въпреки това годината е най-успешната в гейминг индустрията във Великобритания с продажби над 4,7 милиарда паунда. По информация на Би Би Си това е два пъти повече в сравнение с музикалната индустрия в страната.

Извънземни срещу крави. Как се правят видеоигри в България
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:45 0:00
  • 16x9 Image

    Иван Савчев

    Иван Савчев е стажант в Свободна Европа. В момента е четвърти курс на специалност "Журналистика" в Новия български университет.

Форум

XS
SM
MD
LG