Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ще остане във фокуса". Служебният кабинет готви два пакета с военна помощ за Украйна


Помощник държавният секретар на САЩ Джеймс О'Брайън (третият отляво надясно), служебният министърът на отбраната Атанас Запрянов и служебният външен министър Стефан Димитров по време на конференцията
Помощник държавният секретар на САЩ Джеймс О'Брайън (третият отляво надясно), служебният министърът на отбраната Атанас Запрянов и служебният външен министър Стефан Димитров по време на конференцията

Служебният кабинет ще продължи подкрепата за Украйна, като подготвя два пакета военна помощ за Киев. Това съобщи служебният министър на отбраната Атанас Запрянов по време на конференцията за сигурността в Черно море в София, която се проведе в рамките на международната "Кримска платформа".

В нея участваха делегации от 42 държави, като външните министри на Украйна и САЩ се включиха с видеообръщения. Конференцията идва на фона на продължаващата над две години война, засиления натиск на Русия в района на Часов яр и атаките над енергийната инфраструктура на Украйна.

Украинската армия изпитва недостиг на артилерийски снаряди и противовъздушна отбрана, след като републиканците блокираха помощта от САЩ в Конгреса. Пред участниците в София външният министър на Украйна Дмитро Кулеба отново призова западните съюзници да доставят спешно необходимитe системи за противовъздушна отбрана, оръжия и боеприпаси.

От своя страна държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен обеща Вашингтон да продължи с подкрепата за нападнатата страна.

"Съюзниците в Черно море могат да разчитат на САЩ, за да бъде регионът по-сигурен, по-проспериращ и по-интегриран. Путин мислеше, че съседите на Украйна в региона ще бъдат разединени, но сбърка" , каза Блинкен във видеообръщение, излъчено на форума в София.

Видеообръщение на украинския външен министър Дмитро Кулеба, излъчено на форума в София
Видеообръщение на украинския външен министър Дмитро Кулеба, излъчено на форума в София

Какво каза служебният външен министър

За новоназначения български служебен кабинет събитието беше един от първите големи международни форуми, на които да изкажат позициите си. Служебният министър на външните работи Стефан Димитров откри конференцията с реч, в която потвърди, че България подкрепя формулата за мир на украинския президент Володимир Зеленски.

Тя се състои от 10 точки и включва изтегляне на руските войски от цялата международно призната територия на Украйна, включително Крим, наказване на военнопрестъпниците и изплащане на обезщетения. Конференцията за мира в Украйна, на която тя предстои да бъде обсъдена, ще се състои в Швейцария в средата на юни.

България готви два пакета с помощ за Украйна

Освен това пред участниците във форума служебният министър на отбраната Атанас Запрянов каза, че подкрепата за Украйна ще остане приоритет на служебното правителство.

"Уверявам ви, че помощта за Украйна ще остане във фокуса на отбранителната ни политика по време на мандата на сегашното служебно правителство", каза Запрянов.

Той добави, че Русия представлява заплаха за индивидуалната и обща сигурност и че България подкрепя Украйна в правото ѝ да възстанови териториалната си цялост. По думите му е от стратегически интерес за България Украйна да победи.

Помощник държавният секретар на САЩ Джеймс О'Брайън (вторият отляво надясно), служебният външен министър Стефан Димитров (вдясно) и министърът на отбраната Атанас Запрянов по време на конференцията
Помощник държавният секретар на САЩ Джеймс О'Брайън (вторият отляво надясно), служебният външен министър Стефан Димитров (вдясно) и министърът на отбраната Атанас Запрянов по време на конференцията

Запрянов съобщи още, че турският парламент е ратифицирал меморандума за създаване на Противоминна военноморска група в Черно море (МСМ Black Sea). В групата участват България, Румъния и Турция. Идеята е трите държави да действат предимно в териториалните си води и изключителните си икономически зони.

Целта е със съвместните усилия на трите страни да не се допуска да се получат трагични ситуации или появата на мини, каза министърът.

Военното министерство подготвя и два пакета военна помощ за Украйна, но изпращането им се бави заради логистични проблеми. По думите на Запрянов за единия от тях е необходим въздушен транспорт. Той добави, че не всяко оборудване е подходящо за изпращане с влак или автомобил, но не посочи каква точно ще бъде помощта сега, тъй като това се пази в тайна.

Черно море - море на НАТО

"След присъединяването на Украйна и Грузия към НАТО, Черно море трябва да стане море на Северноатлантическия алианс, подобно на Балтийско море", каза външният министър на Украйна Дмитро Кулеба във видеообръщението си в понеделник.

Той даде пример с Балтийско море, което е наричано "море на НАТО" след присъединяването на Швеция и Финландия.

Украинският външен министър също така отново призова съюзниците за оръжейна помощ.

"Спешно се нуждаем от допълнителни системи "Пейтриът" и други модерни ПВО системи, оръжия и боеприпаси", каза Кулеба. Той даде за пример унищожаването на голяма част от руския черноморски флот, което принуди Русия да прибере корабите си и така беше възстановено корабоплаването в Черно море.

"Те разбират само от сила, всичко останало за тях е слабост", каза Кулеба.

Най-спешното нещо, което трябва да направим, е да продължим да подкрепяме Украйна с колкото е възможно повече материална помощ, каза и помощник-генералният секретар по отбранителната политика и планиране на НАТО Ангъс Лапсли. Той припомни „историческото решение“ на ЕС и НАТО за бъдещето на Украйна, а именно да бъде пълноправен член на двата съюза.

Заплахата за страните в региона

Заплахата от войната на Русия срещу Украйна, която изпитва регионът на Черно море, беше обсъдена и от представителите на Румъния - Ана Кристина Тинка, Грузия - Лаша Дарсалия, и Турция - Басат Йозтюрк. И тримата обещаха подкрепата на страните им за Киев да продължи.

Форматът на Международната Кримска платформа беше учреден в Украйна на 23 август 2021 г. под патронажа на президента Володимир Зеленски. Ползва се с подкрепата на ЕС и САЩ и има за цел деокупация на Крим, който бе незаконно анексиран от Руската федерация през 2014 г.

Недостиг на оръжия и жива сила. Как Украйна се бори да забави руското настъпление
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:28 0:00
  • 16x9 Image

    Георги А. Ангелов

    Георги A. Ангелов е журналист в Свободна Европа от 2022 година. Кариерата си започва преди 20 години в смолянския вестник "Отзвук". След това работи в редица национални вестници. Бил е репортер в "Дневник", редактор в OFFNews.bg, автор и кореспондент в българската секция на Deutsche Welle (DW). 

Форум

XS
SM
MD
LG