Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Пречат". Как плакати без автор посочиха с пръст защитници на природата


Билборд в Гълъбово с лицата на Тома Белев, Стефан Николов и Петко Ковачев
Билборд в Гълъбово с лицата на Тома Белев, Стефан Николов и Петко Ковачев

Имената и лицата на трима души гледат от грамадни плакати. Това не е реклама, точно обратното е – "черен списък" от три имена, на които се приписват вредни дела. Снимките са на известни природозащитници. Може ли това да е в реда на нещата?

Билбордове с лицата на активисти и политици се появиха на две места в България в рамките на няколко дни. Общото между хората, изобразени върху тях, е че те имат обща кауза – защитата на околната среда.

Има и второ нещо, което ги обединява. Точно на двете места, в които са им посветени билбордове, те са настоявали институциите да извършат оценки за въздействието върху околната среда на големи инфраструктурни проекти. Такива оценки по принцип са задължителни по закон, но има изключения.

Сега на единия билборд природозащитниците са наречени “екорекетьори”, а в другия им е приписана вината за задръстванията по пътищата.

Билбордовете нямат автори. И двата са разположени в частни имоти. Общините, в които това е направено, нямат правила за поставяне на външна реклама в частни имоти. В единия случай става дума за имот на общински служител. А кметовете и на двете общини са съгласни с твърденията в големите плакати.

Случаят е притеснителен, смята правозащитничката Адела Качаунова, съпредседател на Българския хелзинкски комитет (БХК). Не само защото нарушава правата на конкретни хора, наречени с “обидни и клеветнически епитети”, а и защото напада цял сектор – този на защитниците на околната среда, а чрез тях и общността на неправителствените организации.

“Благодарете на тях”

Първият билборд се появи в средата на септември в Симитли, област Благоевград.

На него са имената и снимките на трима души - Андрей Ковачев, Тома Белев и Борислав Сандов. И тримата са членове на Зелено движение – партия, която участваше в коалицията “Демократична България”, но я напусна. Сандов беше министър на околната среда в правителството на Кирил Петков, а Тома Белев беше заместник-министър. На билборда има и надпис: “За задръстванията благодарете на тях”.

Свободна Европа успя да потвърди местоположението на този билборд. Той се намира до главен път Е79, който минава през Симитли.

Вторият билборд се появи няколко дни по-късно - около 22 септември, в Гълъбово, област Стара Загора. На него също са изобразени трима души - отново Тома Белев, местният активист и бивш общински съветник Стефан Николов и Петко Ковачев от инициативата “Зелени закони”. Надписът на билборда гласи: “Екорекетьори пречат на Гълъбово”.

Свободна Европа потвърди местоположението и на този билборд - той се намира на булевард “Република”, който свързва града с намиращите се наблизо въглищни централи.

“Искаме просто да се спази законът”

На билбордовете не е посочен автор, нито конкретен повод за поставянето им. Самите природозащитници обаче свързват появата на билбордовете със своята дейност.

Хората, показани на билборда в района на Симитли, са се противопоставяли на решението да се построи ново трасе на магистрала “Струма” в района на Кресна, без да се направи нова оценка за въздействие върху околната среда на проекта. Изготвянето ѝ може да забави строежа на магистралата, казват хора, които искат пътят да се построи по-бързо.

Според Тома Белев точно в това може да се търси причината за поставянето на билборда в Симитли. Но самият той казва, че целта на хората, които оспорват решението, е не друго, а да се спазват законите.

“Неспазването на нормите, особено на европейските норми за екологично законодателство, мен лично ме притеснява, защото си губим времето в десетки години незаконни процедури, които се обжалват пред съда и падат”, каза той пред Свободна Европа. “Това не е полезно нито за обществото, нито за самата инвестиция”

Хората, изобразени на билборда в Гълъбово, не са доволни от решението да не се направи оценка за въздействие на околната среда за друг голям проект и оспорват това решение в съда. На свой ред, това забавя изграждането на инсинератор за горене на отпадъци на територията на общината. Инвеститор в завода е дружество, в което и Община Гълъбово има участие.

И в този случай активистите казват, че целта им е да се спазят законовите процедури.

“Ние искаме просто да се спази законът, да се мине през всички законови процедури”, каза Стефан Николов пред Свободна Европа. “По законов път сме пуснали жалба. Законът ни го позволява, при положение че имаме съмнения, че нещо не е наред.”

“Инициатива на будни граждани”

На билбордовете няма информация за това кой ги е сложил. И в двата случая те са в частни имоти.

Билбордът в Гълъбово е в имот, в който е разположен автосервиз.

Община Гълъбово няма наредба, която да определя правилата за поставяне на външна реклама в частни имоти. Регулации има само за общинските имоти, посочи кметът на общината Николай Тонев в писмени отговори до Свободна Европа.

Други общини в България имат такива наредби. Тази на Столична община например предвижда върху всяка външна реклама да бъдат изписани фирмата и адресът на юридическото или физическото лице, извършващо рекламната дейност. Тя също така забранява поставянето на реклами, които накърняват правата и доброто име на граждани.

В Гълъбово обаче такава наредба няма. Кметът на града Николай Тонев, който сега е и кандидат за депутат от ДПС-Ново начало на Делян Пеевски, отрече общината да има нещо общо с поставянето на билборда.

Но той посочи, че “най-вероятно това е инициатива на будни граждани, които по този начин изразяват своето становище към лицата от билборда”. По думите му изобразените хора възпрепятстват привличането на инвеститори.

“Други хора са го сложили”

Билбордът в Симитли също е поставен в частен имот. Община Симитли отрече в писмен отговор да има роля в поставянето му.

Имотът обаче е собственост на човек, който работи като шофьор в Община Симитли. Това беше съобщено в публикация във Фейсбук на Андрей Ковачев, един от хората, чиито снимки са на билборда.

Свободна Европа провери информацията по независим път.

Според справка в кадастъра имотът, на който е разположен билбордът, е собственост на Васил Падежки. Кметът на Симитли Апостол Апостолов потвърди в телефонен разговор, че познава Падежки и той работи като шофьор в общината.

“Съмнява ме лично той да го е сложил. По-скоро подозирам, че други хора са го сложили”, каза Апостолов пред Свободна Европа. Той добави, че не е знаел за билборда.

Попитан дали е съгласен с надписа на билборда - че показаните на него хора са виновни за задръстванията - Апостолов каза, че е присъствал на срещи, на които “хора от т.нар. зелени непрекъснато пречеха” за напредъка на магистрала “Струма”.

Община Симитли също няма наредба, която да регулира поставянето на външна реклама в частни имоти.

“Сочене с пръст”

Поставянето на билбордове с имената и лицата на хора, които са наречени “екорекетьори” и им е вменена вина за задръстванията, е проблемно на няколко нива, смята правозащитничката Адела Качаунова, съпредседател на БХК.

“Те не целят обществен дебат, а обвиняват и с това създават застрашителна среда – първо за конкретните хора, които са наречени с обидни и клеветнически епитети”, каза Качаунова, която Свободна Европа потърси за коментар.

“Тук няма дебат. Това е просто сочене с пръст.”

Но случаят надхвърля нарушаването на правата на отделните активисти и има влияние върху целия сектор, смята още Качаунова.

“Конкретно екологичните и климатичните активисти, но и останалия неправителствен сектор, защото се създава впечатление, че това са лица и организации, които докарват вреди на народа”, добави тя.

Случаят идва и на фона на атаки срещу неправителствения сектор от политици. Проруската партия “Възраждане” предложи закон за регистрация на т.нар. “чуждестранни агенти”, насочен най-вече към неправителствени организации.

"Когато е спряна, Гълъбово става рай". Защо никой не може да спре ТЕЦ "Брикел" да замърсява
please wait

No media source currently available

0:00 0:11:46 0:00

Форум

XS
SM
MD
LG