Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Тела по улицата". Мъж легна с вързани ръце пред Руския културен център в София


Протестиращият Давид Джамбазов пред входа на Руския културно-информационен център в София
Протестиращият Давид Джамбазов пред входа на Руския културно-информационен център в София

Мъж легна с вързани ръце зад гърба си пред Руския културно-информационен център (РКИЦ) в София в знак на протест срещу убитите цивилни в украинския град Буча. Служители в центъра са се опитали да го изгонят от стълбите пред входа, а след това са повикали полиция. Акцията е приключила с попълнен протокол от протестиращия Давид Джамбазов.

Всичко започва малко след 9:30 в понеделник сутринта. Джамбазов решава да проведе протестна акция пред РКИЦ, който се намира на ул. "Шипка" в центъра на София. Повод за протеста са новините от последните дни за десетки открити тела на убити цивилни по улиците на Буча, малък град в околностите на Киев, който руските войски напуснаха в края на миналата седмица. Световните медии разпространиха снимки на лежащи мъртви мъже, чиито ръце са вързани с кърпи зад гърбовете им.

"Исках да покажа какво е да има тела по улицата", каза пред Свободна Европа Давид Джамбазов. Той нарочно избира Руския културен център като място на протест, защото "всичките снимки от освободените украински градове днес се отъждествяват с руската държава и култура".

Протестиращият пред входа на Руския културно-информационен център.
Протестиращият пред входа на Руския културно-информационен център.

Акцията привлича вниманието на случайни минувачи. По това време Десислава Симеонова минава с автобус оттам. "Видях, че има изложба отпред. Загледах се да видя каква е изложбата и тогава видях, че мъж лежи отпред като умрял, а ръцете му са вързани".

Симеонова слиза на спирката, защото "веднага разпознах за какво е протестът". Тя разказа пред Свободна Европа, че тогава от Руския културно-информационен център излизат двама мъже, които се представят за служители. Те започват да снимат протестиращия Давид Джамбазов и сестра му, която го придружава.

"Единият изблъскваше телефона от ръцете ѝ, за да спре да снима. Той заставаше на 10-15 см от лицата ни. Отвътре излязоха още служители и започнаха да ни се карат", разказва Симеонова. Тя също започва да прави снимки.

Мъжете обясняват, че не може да се протестира на стълбите пред РКИЦ и се опитват да изблъскат Давид и сестра му на тротоара. Викат полиция, която идва бързо. И Джамбазов, и Симеонова твърдят, че полицаите са били учтиви. "Станах, попълних протокол", казва Джамбазов.

Кадрите от Буча предизвикаха реакции по целия свят. Президентът на Украйна Володимир Зеленски нарече това "геноцид" и обвини Русия в "умишлено клане". Москва отрече и определи кадрите с мъртви тела за "провокация".

Президентът на Франция Еманюел Макрон призова за нови още по-строги санкции срещу Русия.

По-рано международната правозащитна организация “Хюман райтс уоч” (HRW) съобщи, че е документирала няколко случая на военни престъпления, извършени от руски военни срещу цивилни в районите на Чернигов, Харков и Киев.

Службата на ООН за правата на човека съобщи, че цивилните жертви от началото на войната в Украйна вече са 3455. Това включва повече от 1400 убити и над 2000 ранени. Тези данни са силно консервативни и реалният брой на жертвите вероятно е по-голям, уточняват от ООН.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG