Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Показваш си сертификата, вижда се, че е валиден, влизаш". Защо в Европарламента работи, а в българския - не


В Европейския парламент се влиза със зелен сертификат. Изключение има само за 18 души.
В Европейския парламент се влиза със зелен сертификат. Изключение има само за 18 души.

И в четвъртък народните представители от “Възраждане” влязоха в Народното събрание, без да покажат задължителните за достъп до сградата зелени сертификати. В същото време представителите в Европейския парламент също са отишли на работа, но са показали зелените си сертификати.

Докато в сградата на парламента в София някои просто влизат, без да спазват гласуваното изискване, то в сградите на Европейския парламент в Брюксел и Страсбург никой не си помисля за това.

В София парламентарната група на "Възраждане" не вижда проблем в това, че всички останали депутати показват документ за ваксинация, преболедуване или отрицателен тест, а само те не. Не виждат проблем и в това, че във всички търговски обекти и обществени места гражданите влизат само срещу сертификат.

Причината е, че никой не ги спира.

“Последователни сме в позицията си срещу зеления сертификат. Искаме мярката да не важи за никого”, обясни вижданията си депутатката Искра Михайлова ("Възраждане") пред бТВ. По думите ѝ новите правила за влизане в сградите за парламента са неприложими.

Останалите народни представители обаче не виждат нищо притеснително или неприложимо в правилата. И ги спазват.

От 24 януари влизането в сградите на парламента трябва да бъде само след представяне на документ за ваксинация, преболедуване на коронавирус или отрицателен тест. Въпреки че част от групата на "Възраждане" е ваксинирана, партията твърди публично, че ваксините са "експериментална течност" и настоява изискването за документа да отпадне.

Михайлова и колегите ѝ от “Възраждане” обаче не могат да бъдат санкционирани, въпреки че са единствените, които не се съобразяват с новото правило за влизане в парламента. Причината е, че в решението си Народното събрание не записа санкция за липсата на зелен сертификат.

Как е в Европарламента

В друга подобна институция, в която има български представители - Европейския парламент (ЕП), също няма записана санкция. Мярката там беше въведена не чрез гласуване, а чрез заповед на председателя на ЕП. Въпреки това по-голямата част от евродепутатите, както и гостите на Европейския парламент спазват изискването за зелен сертификат. Това разказват двама български евродепутати - Радан Кънев и Ангел Джамбазки, пред Свободна Европа.

“Ако нямаш зелен сертификат, не стигаш до пропуска на Европарламента”, разказа Кънев, който е част от групата на Европейската народна партия, избран от листата на "Демократична България".

“В ЕП има голямо фоайе, от което има три входа към самата сграда - за евродепутати, за асистенти и за граждани. Проверката е, преди да се стигне до влизане изобщо. Става още във фоайето”, обясни евродепутатът.

“Показваш си сертификата, вижда се, че е валиден, влизаш”, казва още Кънев. И допълва, че не е виждал колегите му да се оплакват.

Колегата му Ангел Джамбазки, от групата на консерваторите, избран от ВМРО, разказва, че по-голямата част от евродепутатите и влизащите в сградата на ЕП имат зелени сертификати и “си ги ползват”.

И Кънев, и Джамбазки отбелязват, че решението за изискването на документа не е вземано с гласуване, а със заповед на председателя на Европейския парламент.

Колко души влизат в ЕП без сертификат и защо

Както навсякъде недоволство има. Заповедта дори е обжалвана пред съд в Белгия от 18 евродепутати от различни групи. Причината, която те изтъкват, е, че с изискването за сертификата се нарушава правото им на труд. Ето защо тези 18 човека са получили разрешение да влизат в Европарламента без зелени сертификати. Срокът на разрешението е - до решаване на делото.

Така стигаме до сметката: от 700 човека, колкото са европейските парламентаристи, точно 18 влизат без нужния документ след специално получено разрешение за това.

Сравнявайки ситуациите, стигаме и до друг извод: за да влезеш без зелен сертификат в ЕП се иска специално разрешение, което стъпва на законова процедура по оспорването на документа. Докато в България не просто не се иска разрешение - изискването е декоративно и може спокойно да бъде заобиколено.

Изискването за зелен сертификат за достъп до Европейския парламент беше въведено месеци преди това да стане в България. Още есента на 2021 г. Народното събрание в България взе такова решение изрично, след като правителствените сгради бяха изключени от заповедите на министъра на здравеопазването, които определят ограниченията.

XS
SM
MD
LG