Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ще се обединяват ли националистите за 11 юли


Волен Сидеров ("Атака), Валери Симеонов (НФСБ) и Красимир Каракачанов (ВМРО). Снимката е архивна.
Волен Сидеров ("Атака), Валери Симеонов (НФСБ) и Красимир Каракачанов (ВМРО). Снимката е архивна.

След като не успяха сами през април, партиите от националистическия спектър заговориха за обединение за изборите през юли. Проверка на Свободна Европа показа, че засега преговори не се водят, а срокът за създаването или отхвърлянето на такова обединение е около две седмици.

Първият, който заговори за общо явяване на изборите, беше лидерът на НФСБ Валери Симеонов. Веднага след него в дискусиите по темата се включиха от ВМРО, с които Симеонов беше партньор в правителството "Борисов 3". Макар да участваха заедно в управлението, двете формации се явиха на последните избори поотделно.

Сега те заговориха за обединение на всички от т.нар. „патриотично-консервативното пространство“. Спектърът, споменаван в медиите, е широк - от проруските "Възраждане" и "Атака", през "Воля" на Веселин Марешки, до консервативно прозападната КОД на Петър Москов.

Но до края на седмицата отделни лидери изключиха обединението с част от тези партии, а хората на Каракачанов заговориха за самостоятелно явяване на изборите.

Има ли преговори изобщо

Критиците на т.нар. "патриоти" смятат, че тези преговори са опит да се създаде удобна патерица за ГЕРБ в следващия парламент.

Каракачанов косвено потвърди опасенията им. Пред БНТ в неделя той каза, че следващият парламент трябва да спре "протестърските формации". Той видя шанса това да се случи именно в създаването на националистическа коалиция.

Зад националистите стоят общо около 300 000 души

Привържениците на "патриотите" казаха, че зад националистите стоят общо около 300 000 души и по тази причина разговорите между тях са наложителни.

Фактите обаче са разнопосочни. Досега националистите не успяха да проведат нито една обща среща, а идеологът на провеждането й Валери Симеонов коментира през изминалата седмица, че инициативата му се е провалила. На този фон се появи нова идея - обединение на партиите от т.нар. "патриотичен спектър", но без лидерите им.

Докога трябва да е ясно

Дали ще има патриотична коалиция би трябвало да се реши в предстоящите две седмици.

Причината е, че заради изборите на 11 юли субектите, които ще се явяват на тях, трябва да се регистрират през първата седмица на юни. Според представители на различните партии, с които Свободна Европа разговоря, реалистично е в дните около 24 май да е ясно какво се случва.

Трите жизнени партии са ВМРО, "Воля“ и "Възраждане"
Първан Симеонов

"На този етап виждаме, че има три жизнени субекта в патриотичното пространство: ВМРО, "Воля“ на Веселин Марешки и "Възраждане" на Костадин Костадинов. Въпросът е кой ще успее да събере около себе си по-голям гравитационен център. От това зависи успехът на националистите на следващите избори“, твърди Първан Симеонов.

Хипотеза № 1. "Заедно, но без лидерите"

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов лансира следната идея: широко националистическо обединение, без лидери. Лидерите да не се кандидатират изобщо.

Сред политолозите това се коментира като предложение, което е "кухо" и се прави само за да бъде отказано. Но според социолога от "Галъп" Първан Симеонов това не е точно така.

"Ако се реализира националистическо обединение без лидерите на партиите, това е нова заявка – идейна, а не заявка на механичния сбор с цел влизане в парламента. И понеже е идейно ново, може да има успех“, каза Симеонов пред Свободна Европа.

Подкрепата за подобна идея от страна на самите партии в първите дни след предложението на Каракачанов изглеждаше съмнителна. Причината - повечето от тях по своята същност са лидерски и именно председателите им са и основните им лица и медийни говорители.

След кратко обмисляне "Атака" и "Воля" дадоха знаци, че са съгласни. Лидерите на двете партии Волен Сидеров и Веселин Марешки коментираха в събота, че са съгласни да направят крачка назад в името на обединение.

Ето защо според Първан Симеонов подобно обединение "има шанс за следващия парламент". Той допълни: "Така разговорът изглежда принципен, а това се харесва от избирателите".

Каракачанов се описа като най-малко виновен за скандалите сред националистите

Самият Каракачанов, който лансира идеята, описа себе си като най-малко виновен за скандалите в националистическото пространство, но гарантира, че ако останалите приемат условията му, той също няма да бъде кандидат.

Лидерите на "Атака" и "Воля" дадоха последователно знаци, че биха отстъпили назад. Волен Сидеров каза, че за него депутатското място не е ценност, а Веселин Марешки добави, че ако партийните председатели се отдръпнат, това ще е знак, че старите проблеми между тях са решени.

На въпрос на Свободна Европа дали все пак подобен ход не изглежда като трик за математически сбор, Красимир Каракачанов (ВМРО) коментира: "Всички ние в годините сме участвали в крамолите в патриотичното пространство. Нека се махнем и ще има голяма голяма коалиция“.

Хипотеза № 2. ВМРО са сами

Според социолога Първан Симеонов ВМРО е успяла да стане приемник на "Обединените патриоти" или поне така я схващат избирателите. "Затова е и логично Каракачанов да пробва такъв ход [с явяване без лидери]“, смята социологът

От ВМРО обясниха, че ако няма единодействие между по-широк кръг партии, вероятно отново ще се явят самостоятелно на избори. Партийците казват, че такава теза са застъпвали и по време на първоначалните разговори с НСФБ.

Аргументът им е, че ВМРО е формацията, която е получила най-много гласове на предишните избори измежду всички в това пространство.

Според хората на Каракачанов, ако има коалиция, има смисъл тя да изглежда като обединение между повече партии, които са преглътнали различията си. Иначе хората ще решат, че търсим няколко хиляди гласа, които не ни стигнаха на 4 април и така да отблъснем избиратели вместо да привлечем, смятат във ВМРО.

Хипотеза № 3. Всички се явяват поотделно

Преговорите, инициирани от НФСБ, бяха с насрочени за 10 май, а събитието, което трябваше да постави началото им, беше наречено "Национален патриотичен форум"

То така и не се състоя, а от публични изяви на лидерите стана ясна и причината – многото лични вражди между националистите.

Между националистите има много лични вражди

Всеизвестна е непоносимостта между лидерите на НФСБ и „Атака“ – Валери Симеонов и Волен Сидеров, които освен професионални отношения в миналото си са имали и семейни.

От друга страна заместникът на Каракачанов – Ангел Джамбазки води съдебни дела срещу Волен Сидеров. Ясен е и конфликтът между ръковдството на ВМРО и лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов, който преди години беше част от ВМРО.

Обтегнати са и отношенията между Каракачанов и варненския бизнесмен Веселин Марешки, който на последните избори пък се яви в коалиция с НФСБ.

На този фон не бяха изненада изявите на Каракачанов и Симеонов.

В ефира на БНТ лидерът на НФСБ обобщи лаконично: „общи преговори не се получиха, водят се самостоятелни разговори“.

Колегата му от ВМРО пък изключи от потенциалното обединение две партии. Едната е бившият партньор от коалицията от последния парламент "Обединени патриоти" - "Атака", с която ВМРО и НФСБ се разделиха в средата на мандата на кабинета „Борисов 3“.

Това е човекът [Волен Сидеров] отговорен за топилиране на коалицията "Обединените патриоти", той буквално на втория месец започна да плюе колегата си Симеонов. Няма смисъл да се повтаря едно и също", каза Каракачанов.

Другата партия, която той изключи, е "Воля" на Веселин Марешки.

Костадин Костадинов ("Възраждане") още в началото на април поиска ВМРО да се освободят от Каракачанов и Джамбазки, и посочи, че тогава обединение е възможно. Той обаче не говори за свое оттегляне. А лидерът на Валери Симеонов кометира пред БНТ, че след медийни изявления на Костадинов преговорите с "Възраждане" са "почти невъзможни".

Хипотеза №4. ВМРО, НФСБ, КОД

Съществува обаче и друга хипотеза. Тъй като все още няма споразумение за коалиция, непредвидимите "Атака" и "Воля" може да се оттеглят от предварителните си заявки. Тогава ситуацията може да се върне към първоначалния си замисъл: разговори за тройна националистическа коалиция между ВМРО, НФСБ и КОД.

Първоначалният замисъл беше да се направи тройна националистическа коалиция между ВМРО, НФСБ и КОД

Според Първан Симеонов обаче дори ВМРО да остане само с първоначално заявяваните НФСБ и КОД на Петър Москов, такава конструкция може да има успех. „Не че ще получат кой знае колко гласове допълнителни, но може да стане самосбъдващо се пророчество. Избирателят им смята, че ако се съберат ще влязат и затова ще иде и да гласува за тях“, казва Симеонов.

Ако се изключи обаче психологическият момент със самосбъдващото се пророчество, математически ВМРО, НФСБ и КОД може да не влязат в следващия парламент, тъй като не е ясно каква част от гласовете им ще бъдат погълнати от "Има такъв народ“ на Слави Трифонов.

От думите на Каракачанов стана ясно, че идеята му включва всички наричащи се "патриотични формации“": НФСБ, "Атака", "Воля" на Веселин Марешки и "Възраждане". Към партиите той прибавя и консервативната КОД на бившия здравен министър в кабинета "Борисов 2" Петър Москов.

Пред Свободна Европа Каракачанов уточни, че "Москов е лидер, който не е нужно да прави крачка назад, защото никога не е участвал в грозните скандали между патриотите“.

Самият Москов каза в неделя по БНР, че преговори до този момент не са водени, а партията му ще реши в сряда дали да участва в подобно обединение.

Социологическите данни

Според екзитпола на социологическата агенция "Галъп интернешънъл" от изборите на 4 април електоратът на "Обединените патриоти" се е разпилял между няколко партии. Най-голям е делът от избирателите на "Обединените патриоти“ пренасочили към партията на Трифонов - 17%.

Проблем съществува и при партията на бившия здравен министър Петър Москов, която за пръв път се яви на избори и спечели малко над 9000 гласа.

Основната теза на КОД беше за лустрация на бивши партийни функционери на БКП, на сътрудници на ДС, и на свързаните с тях лица. Не е ясно каква част от тези 9000 души ще останат верни на КОД, ако тя се коалира в ВМРО, чийто лидер се е присъединил към ДС още в студентските си години.

На последните избори НФСБ се яви в коалиция с "Воля" и двете партии общо получиха около 76 хил. гласа. Ако се съди по резултата на НФСБ от европейските избори през 2019 г., когато партията се яви сама, електоралната тежест на НФСБ е около 22 000.

ВМРО има най-висока самостоятелна тежест. На 4 април за партията гласуваха 116 хил. души

Безспорно е, че сред всички тези партии ВМРО има най-висока самостоятелна тежест. На 4 април партията получи подкрепа на 116 хил. души. Така хората на Красимир Каракачанов останаха под 4 процентовата бариера. Но за достигане на прага за влизане в парламента не им достигнаха 11 000 гласа.

В момента във ВМРО са скептични към явяване в коалиция само с КОД или само с НФСБ. "Не знаем какъв отлив ще има, не можем да смятаме гласове на принципа 1+1. Затова, ако ще се явяваме във формат "ние плюс само още един партньор", е по-добре да се явим сами. Едно е да имаш самостоятелно 116 000 гласа, друго е в коалиция да имаш 120 000. Първото е по-достойна загуба“, смятат от ВМРО.

От партията отчитат обаче, че ако има по-широка националистическа коалиция, във формат без лидери, те могат да се възползват от нея. „Нищо не пречи лидерите да носят някаква отговорност в изпълнителната власт. Показахме, че можем. А в следващия парламент коалициите изглежда да са поне трипартийни“, смятат в партията.

XS
SM
MD
LG