Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Демократична България" стигна до плажа в "Росенец". Напрежението с ДПС спадна въпреки Карадайъ


Протестиращите преминаха по пътеките към плажа, за да бъде избегнат сблъсък със симпатизантите на ДПС
Протестиращите преминаха по пътеките към плажа, за да бъде избегнат сблъсък със симпатизантите на ДПС

Протестиращите симпатизанти на “Демократична България” (ДБ) в парк “Росенец” успяха да достигнат до плажа. Това се случи въпреки опитите на симпатизанти на Движението за права и свободи (ДПС) да ограничи достъпа им до ивицата. По-рано хората на ДПС бяха призовани от лидера на движението Мустафа Карадайъ да действат срещу “агресора”. Карадайъ визираше симпатизантите на ДБ.

След като достигнаха до плажа, съпредседателят на ДБ Христо Иванов и останалите протестиращи отново призоваха за незабавното сваляне на охраната от НСО на Доган и на депутата от ДПС Делян Пеевски. Те определиха достигането по плажа като "победа" и "връщане към нормалността".

Въпреки ескалацията на напрежението до сблъсъци между симпатизантите на ДПС и протестиращите не се стигна. Двете страни проведоха спокоен разговор на морския бряг.

По-рано протестът беше белязан от сблъсъци на гражданите и полицията. Това се случи, след като протестиращите се опитаха да пробият полицейският кордон, който препречваше пътя им до плажа. За минути полицията задържа няколко човека, сред които беше и активистът на партията Иво Мирчев.

Кордонът беше изграден, след като хиляди симпатизанти на Движението за права и свободи (ДПС) препречиха пътя на протеста, защото той се провежда в района на имот, ползван от почетния председател на партията Ахмед Доган.

Репортер на Свободна Европа успя да премине бариерата и да доближи плажа, където са симпатизантите на ДПС. Малко след 11 часа там са се появили депутати от движението, включително и председателят на партията Мустафа Карадайъ.

Председателят на ДПС се намира в резиденцията, ползвана от партията. Той на два пъти употреби думата "агресор" - първият път, когато призова симпатизантите на ДПС да защитят полицията, тъй като “агресорите нападат”, и втори път преди минути, когато призова симпатизантите си "да застанат отпред при полицията, за да помагат срещу агресора". После изпя химна на република България и се прибра в резиденцията.

Впоследствие симпатизантите на ДПС започнаха постепенно да се оттеглят от плажа.

По-рано тази седмица Христо Иванов илюстрира с видео опита си да стигне до плаж, който е публична държавна собственост, но достъп до него няма, защото е близо до имота на ДПС.

В събота двете групи - на ДПС и на "Демократична България" - бяха разделени от полицията, която допускаше в близост до плажа само симпатизантите на ДПС.

Пред репортер на Свободна Европа от полицията казаха, че допускат в близост до плажа хора „по тяхна преценка“.

Още от петък вечер в района на парк „Росенец“ започнаха да се събират симпатизанти на ДПС, които пристигат с автобуси, регистрирани в областите Благоевград и Кърджали, съобщи бТВ. Пред телевизията почетният председател на партията Ахмед Доган, който не позволи да бъде сниман, заяви, че се надява да не се стигне до сблъсъци.

Към обяд протестът, организиран от "Демократична България" (ДБ) и съпредседателя й Христо Иванов за кратко се премести пред общината в Бургас.

Пред общината Иванов и представители на протестиращите бяха посрещнати от кмета Димитър Николов. Пред тях Николов заяви, че е поискал от директора на Областната дирекция на МВР да се допускат всички хора на спорната плажна ивица. Полицейският комисар Сотиров обаче е отказал, за да не се стигне до напрежение. Според кмета Николов това ще предизвика по-голямо напрежение. Той заяви, че лично ще отиде до Росенец, предаде сайтът Грамофон.

Иванов и протестиращите също се върнаха към Росенец, за да направят нов опит да достигнат до плажа. Този опит се оказа успешен.

Освен ограничение до достъпа до плажната ивица в района имаше и засилен трафик, който образува задръствания на крайморския път. Той беше блокиран от членове на ДБ, за да се спре струпването на симпатизантите на ДПС около плажа.

В същото време симпатизантите на ДПС блокираше и достъпа море, където екип на „Дневник“ се опитваше да акостира на плажа в близост до резиденцията на Доган.

Свободна Европа продължава да следи събитията около протеста край парк „Росенец“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG