Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ефективно". Украйна вече използва касетъчни бомби, доставени от САЩ


Украински войници. Снимката е илюстративна.
Украински войници. Снимката е илюстративна.

Украйна вече използва предоставени от САЩ касетъчни бомби срещу руските сили на своя територия. Това съобщи късно в четвъртък говорителят на Белия дом за националната сигурност Джон Кърби.

Новината идва, след като преди седмица Киев потвърди, че е получил такива боеприпаси, но още не ги е използвал.

"Използват ги по подходящ начин", каза Джон Кърби на брифинг в четвъртък.

"Използват ги ефективно и това всъщност оказва влияние върху отбранителните формации на Русия и отбранителните маневри на Русия", добави той, без да дава повече подробности.

САЩ потвърдиха, че ще дадат касетъчни бомби на Украйна, преди около две седмици. Тогава американският президент Джо Байдън каза, че решението е било трудно, но е правилно, защото Киев се нуждае от боеприпаси, за да спре руските атаки.

Касетъчните боеприпаси са контейнери с десетки до стотици по-малки експлозиви в тях. Те могат да бъдат хвърляни от самолети, изстрелвани от ракети или от артилерия, морски оръдия или ракетни установки.

Контейнерите се отварят на определена височина и разпръскват отделните експлозиви. Те са предназначени да се задействат при удар, но значителна част от тях не успяват да експлодират - например когато се приземят на мокра или мека земя. Това означава, че могат да се детонират в по-късен момент. Така те превръщат обстреляния район в минно поле и излагат на риск цивилното население дълго след края на бойните действия.

Затова и използването им е забранено от конвенция, подписана от стотици държави. САЩ, Русия и Украйна обаче не са подписвали споразумението.

Решението на САЩ да достави касетъчни боеприпаси на Украйна срещна критики от няколко европейски държави и беше посрещнато с остра реакция от страна на Москва. Досега и Русия, и Украйна са използвали подобни боеприпаси.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG